5 Cadangan Polisi Penyelesaian Bank Negara Malaysia | HARTABUMI
Hasil carian anda
Bank Negara Malaysia Hartabumi 01

Dipos oleh Fatin pada Februari 20, 2018
| 0

Masalah yang satu ini; Harga rumah tinggi seolah-olah tiada penyelesaiannya kan?

Tetapi baru-baru ini Bank Negara Malaysia ada mengeluarkan satu artikel yang mencadangkan 3 punca rumah di Malaysia tidak mampu dibeli dan 5 cadangan penyelesaian masalah  kronik ini.

Sebelum kita teliti punca serta cadangan Bank Negara Malaysia tersebut, jom kita renungkan perkara ini;

Harga rumah tinggi ini; masalah atau simptom? Hakikatnya di dalam ekonomi, harga adalah simptom. Bukanlah punca masalah.

Asas teori demand dan supply, kedua-dua demand dan supply itu boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Daripada kos, kepada inefficiency, kepada barrier of entry, kepada income level dan sewaktu dengannya.

Semua faktor-faktor itu kemudiannya akan mendatangkan dua hasil. Iaitu dari segi harga, dan kuantiti demand and supply barangan tersebut.

Okay. Kami bagi contoh yang senang nak hadam;

Kita demam, dan suhu badan kita panas atau kita dapat virus selsema, dan hidung kita mengeluarkan hingus.

Sakitnya adalah demam dan selsema. Simptomnya adalah badan panas dan keluar hingus, betul tak?

Boleh tak kita rawat hingus yang meleleh dengan mengeluarkan semua hingus yang ada dalam hidung?

Boleh, tapi itu hanyalah penyelesaian sementara.

Nak merawat sakit itu sepenuhnya, akar umbi kepada masalah tersebut perlu diselesaikan terlebih dahulu. Dan di sini akarnya adalah virus selsema tersebut.

Maka sama juga dengan ekonomi, masalah dengan harga rumah bukan pada harga itu sendiri. Tetapi apa faktor yang menaikkan harga tersebut.

Bank Negara Malaysia ada bagi 3 punca kenapa rumah di Malaysia tidak mampu dimiliki:

1.Mismatch between demand and supply – sejak 2012, supply rumah lagi rendah daripada demand. Antara 2014-2016, secara purata ada 114,000 rumah dibina berbanding 154,000 household yang nak mencari rumah.

2.Kebanyakan rumah yang dibina adalah rumah mampu lihat. Dah lah memang supply tak cukup. Harga pun mismatch. 35% household hanya mampu membeli rumah RM250k ke bawah. Tapi hanya 24% rumah dibina berharga bawah daripada RM250k.

3.Kenaikan harga rumah lebih laju daripada kenaikan pendapatan isi rumah. Antara 2007 – 2016, harga rumah naik secara purata dalam 9.8%, berbanding pendapatan isi rumah naik sebanyak 8.3%

Semua di atas adalah punca kepada masalah harga rumah tidak mampu milik di Malaysia. Walaupun pada masa sama, semua itu juga sebenarnya adalah simptom kepada masalah ekonomi yang lain. Itulah ekonomi, satu isu sentiasa berkait dan memberi kesan kepada isu yang lain.

Maka BNM bagi 5 cadangan polisi penyelesaian:

1. Pemusatan rumah mampu milik – sekarang ni kita ada banyak sangat institusi yang nak menyediakan rumah mampu milik. Tapi semuanya bergerak sendiri-sendiri.

Jika dilihat kepada model yang dibuat Singapore dan Korea Selatan, mereka hanya mempunyai satu entiti yang merangka dan melaksanakan  isu rumah mampu milik. Untuk swasta, lagi banyak entiti itu lagi efficient. Tapi hakikatnya untuk kerajaan, mempunyai hanya satu entiti itu lebih efficient.

5 Cadangan Polisi Penyelesaian Bank Negara Malaysia Hartabumi 02

2. Wujudkan pangkalan data menyeluruh untuk mengatasi isu demand and supply. Antara masalah sekarang adalah yang mencari rumah tidak tahu nak cari rumah di mana, apa projek perumahan di kawasan yang mereka cari.

Pemaju pula tidak tahu nak target di mana lokasi nak buat rumah dan jenis rumah macam mana yang pembeli rela untuk beli.

Jadi sekiranya mempunyai comprehensive database ini pihak entiti rumah mampu milik tadi boleh merancang dengan betul di mana nak bina, jenis rumah macam mana dan dengan harga apa.

Malahan benda ni bukan hanya boleh digunakan mereka tetapi juga pihak swasta dan rakyat macam kita. Lebih cantik lagi kelulusan projek perumahan pun perlu berdasarkan database ni.

Tak adalah nanti developer terkejar-kejar nak buat rumah condo mewah kat KL yang ada hutan dengan harga RM3 juta tapi dah setahun pun tak habis jual.

5 Cadangan Polisi Penyelesaian Bank Negara Malaysia Hartabumi 03

3. Kurangkan ‘cost barrier’ untuk membina rumah. Ramai yang pernah bagi cadangan untuk kerajaan laksanakan build first, sell later disebabkan isu-isu perumahan terbengkalai. Tapi nak terima atau tidak, kemungkinan besar ramai developer akan quit jika perkara tu dilaksanakan disebabkan isu kewangan yang perlu ditanggung.

Kerana antara isu paling susah berkaitan membina rumah adalah kos yang tinggi. Daripada harga tanah yang meningkat, kepada gaji pekerja dengan minimum wage kepada kos binaan yang semakin tinggi, terutamanya plywood, balak dan sewaktu dengannya.

Maka BNM cadangkan solusinya adalah dengan mengubah cara dan sistem rumah dibina di Malaysia. Penggunaan Industrialised Building System (IBS), penggunaan tanah kerajaan / tanah terbiar untuk affordable housing, kurangkan compliance cost dan lain-lain.

Malahan cadangan-cadangan kat atas juga boleh menyelesaikan masalah mismatch antara demand and supply. Kerana disebabkan pembinaan rumah yang makan masa lama, biasanya respond daripada supply market tu lambat dalam 2 tahun berbanding perubahan demand.

5 Cadangan Polisi Penyelesaian Bank Negara Malaysia Hartabumi 04

4.Terapkan pengetahuan kewangan di kalangan rakyat. Biar papa asal bergaya. Itulah polisi hidup ramai orang walau entah mereka sedar atau tidak. The fact that 75% rakyat menghadapi kesukaran untuk menyimpan RM1,000 dan 47% orang muda menggunakan credit card secara berlebihan merupakan tanda yang pengurusan kewangan di kalangan rakyat masih perlu banyak ditingkatkan.

Cara paling mudah? Jadikan ni subjek wajib di sekolah dan universiti.

5 Cadangan Polisi Penyelesaian Bank Negara Malaysia Hartabumi 06

5. Tingkatkan legal framework di dalam pasaran sewa rumah. Rasanya sangat ramai tuan rumah yang dah pernah sengsara dengan penyewa yang menipu, rosakkan rumah dan sewaktu dengannya. Kadang kala ada pula penyewa yang tau-tau kena kosongkan rumah dalam seminggu sebab ada orang nak beli.

Itulah, antara kelemahan sistem undang-undang sewa di Malaysia ni yang menjadikan setengah pemilik rumah tidak mahu sewakan rumah dan yang mencari rumah tidak menyewa.

5 Cadangan Polisi Penyelesaian Bank Negara Malaysia Hartabumi 07

Isi paling penting dalam artikel BNM  tersebut ialah mengenai punca dan penyelesaian masalah harga rumah tinggi. Sudah-sudahlah fokus tentang ‘unaffordability’. Bukan itu mesej utama artikel tersebut.

Nak dijadikan cerita pula, ada sesetengah pihak yang mencadangkan untuk menetapkan harga siling bagi rumah, atau kerajaan yang sediakan rumah dengan duit kerajaan, tetapi kami yakin ia akan memberi kesan buruk yang lagi besar dari sudut lain.

Isu utama adalah demand and supply mismatch. Dari segi tak cukup info (diorang ingat ada demand sedangkan demand tu artificial dari speculator), proses pembinaan lambat dan juga kos yang tinggi.

Silap kerajaan juga kerana membiarkan RPGT pada 0% walau pada tahun 2010-2014 ketika ekonomi dah pulih. Banyak artificial demand hasil daripada speculators. Sekarang harga dah naik, walau RPGT dah naik pun dah terlambat.

BNM hebat kerana sambil kritik mereka memberikan solusi.

Kalau rakyat ramai yang sukakan dan faham cadangan mereka, viralkan serta perjuangkan, insyaAllah kerajaan akan ambil serius nanti.

Source: http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_publication&pg=en_qb&ac=172&en

Telegram Hartabumi Info Hartanah Malaysia 1024x231

Jom dapatkan ilmu hartanah di Telegram Hartabumi!

Komen Anda?

Bandingkan Hartanah