FOKUS KAWASAN: PUSAT BANDAR PUCHONG | HARTABUMIHARTABUMI
Hasil carian anda


Dipos oleh myhartabumi pada Ogos 3, 2017
| 0

Tahukah anda asal usul nama Puchong? nama Puchong berasal dari “heron”, iaitu seekor bangau yang sering dilihat oleh orang-orang asli pada satu masa dahulu. Walau bagaimanapun, kini pucung jarang kelihatan di tepian sungai dan di tepi lombong.
Dari sudut geografi, Puchong terletak di bahagian selatan daerah Petaling yang berada di bawah bidang kuasa Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ). Di sini lah pemaju terkenal SP Setia melancarkan pembangunan hartanah pertamanya pada Ogos 1994. Perbandaran terancang 700 ekar ini mempunyai keseimbang hartanah kediaman dan komersil, disokong oleh kemudahan untuk penduduknya.

Pusat Bandar Puchong telah menjadi sebuah bandar yang berkembang pesat di Lembah Klang kerana kedudukannya yang berhampiran dengan pusat bandar dan rangkaian pengangkutannya yang baik. Sebanyak 8 stesen berada di kawasan ini, dari Alam Sutera ke Puchong Prima. Lokasinya yang berdekatan di antara Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Subang Jaya, Serdang dan Putrajaya dijangka menjadi pusat perniagaan yang melengkapi Kuala Lumpur.

Tidak menghairankan jika sebarang pembangunan baru di kawasan ini akan menjadi tarikan kepada anak-anak muda berkerjaya kerana kawasan ini mampu didiami, mempunyai pelbagai pilihan dan dalam masa yang sama, sedang berkembang pesat.
Kemudahan yang tersusun rapi Pusat Bandar Puchong dihubungkan oleh perkhidmatan bas ke KL, Petaling Jaya dan Putrajaya. Perkhidmatan bas yang disediakan oleh RapidKL dan Nadi Putra akan melalui jalan-jalan utama manakala bas tempatan pula menembusi ke dalam kawasan-kawasan perumahan. Selain daripada itu, terdapat juga perkhidmatan bas percuma Smart Selangor yang menghubungkan puchong ke Bandar Sunway dan Subang Jaya.

Berhadapan dengan lebuhraya LDP, penduduk Puchong dengan mudah boleh menuju ke Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Subang Jaya, Kinrara, Bukit Jalil, Petaling Sri, Cheras, Serdang, dan Putrajaya melalui pelbagai lebuhraya. Selain itu, terdapat juga cadangan lebuhraya SKIP sepanjang 17.5 km yang menghubungkan Serdang – Kinrara – Putrajaya. Projek ini dicadangkan untuk membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas di sepanjang LDP semasa waktu puncak.

Kewujudan pusat membeli-belah IOI dan Setia Walk serta pasar raya besar seperti Giant dan Tesco juga telah menjadikan Puchong sebuah perbandaran yang lengkap. Kawasan kejiranan dengan stesen LRT seperti Puchong Jaya, Pusat Bandar Puchong, Taman Perindustrian Puchong, Bandar Puteri, Puchong Perdana dan Puchong Prima juga sudah tentu akan mendapat perhatian lebih daripada biasa.
Kebolehsambungan yang dipertingkatkan ini akan memberikan kesan positif bagi pasaran hartanah Puchong kerana kebanyakan stesen-stesen LRT ini terletak di tengah-tengah pembangunan kawasan kediaman dan komersial, contohnya Puchong Finance Corporate Centre (PFCC), Hotel Four Points oleh Sheraton Puchong dan Hotel Mtree.

Bagi kemudahan pendidikan pula, terdapat dua buah sekolah rendah di Pusat Bandar Puchong iaitu Sekolah Kebangsaan Pusat Bandar Puchong (1) dan Sekolah Kebangsaan Pusat Bandar Puchong (2), dan juga sebuah sekolah menengah iaitu, Sekolah Menengah Kebangsaan Pusat Bandar Puchong (1). Selain itu, terdapat dua institusi pengajian tinggi iaitu kolej antarabangsa RIMA yang menyediakan pengkhususan dalam kursus LCCI, program perniagaan dari Heriot Watt, biosains, program pengurusan hotel dari CTH yang telah disahkan oleh chef selebriti Gordon Ramsay.

Institut lain di kejiranan ini ialah kolej pengurusan dan keusahawanan Universiti Binari, yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai kursus perniagaan seperti perakaunan, perbankan dan kewangan, hartanah, pelancongan dan banyak lagi. Dengan pelbagai kemudahan yang disediakan, Puchong berkembang menjadi sebuah perbandaran matang dengan kepadatan penduduk yang tinggi iaitu 400,000 orang.

Pembangunan dan mercu tanda Di Puchong, tiada bangunan pencakar langit yang boleh dibanggakan, tetapi terdapat sebuah pusat membeli belah yang berdiri megah di Puchong iaitu Setia Walk. Ia merupakan projek pertama SP Setia yang melibatkan sektor runcit komersial. Projek seluas 20.8 ekar ini dilancarkan pada tahun 2008 sebagai fasa terakhir dalam pembangunan 700 ekar Pusat Bandar Puchong. Ia merupakan pusat sehenti untuk makanan, hiburan dan membeli-belah yang menarik kepada orang ramai.

Setia Walk adalah pembangunan bercampur yang terdiri daripada blok runcit, kompleks pejabat, pusat hiburan dan pangsapuri berservis. Dari segi susun atur unit-unit, kedai runcit diletakkan di tingkat atas tanah dan tingkat pertama manakala tingkat atas dikhususkan kepada pejabat.

Harga pelancaran asal untuk sebuah kedai pejabat di Setia Walk adalah di antara RM2.5 juta ke RM8.9 juta bagi setiap blok. Ia dianggarkan bahawa sewa pejabat-pejabat kedai adalah RM15-RM16 setiap kaki persegi, manakala kompleks hiburan pula adalah RM8 kaki persegi. Dengan angka yang diramalkan itu, para pelabur akan mendapat hasil sewa tahunan sebanyak 10%. Menariknya, ramalan ini telah dicapai pada hujung tahun 2016.

hotel dan kompleks hiburan merupakan penyewa terbesar di Setia Walk dengan keluasan 300,000 kaki persegi,. Ia lengkap dengan pusat karaoke, gymnasium dan pawagam. Banyak kemudahan telah menambah tarikan kepada pusat komersial, misalnya kawalan keselamatan 24 jam, 2 tingkat parkir bawah tanah, laluan pejalan kaki, dan eskalator.

Manakala di kawasan yang lebih tinggi, pangsapuri perkhidmatan di Setia Walk (Solace, Brio dan Vio) dibina di belakang pembangunan dan menghadap ke kawasan komersial. Kesemua 3 blok mempunyai 759 unit pangsapuri dengan setiap satu terdiri daripada 27 tingkat. Unit-unit ini berharga dari RM210,000 semasa pelancarannya pada tahun 2008.

Terdapat 4 jenis saiz kondominium iaitu 845 kaki persegi, 1007 kaki persegi, 1096 kaki persegi dan 1396 kaki persegi. Saiz unit terkecil mempunyai 1 + 1 bilik, manakala unit terbesar mempunyai 3 bilik. Semua unit diberikan dari 1 hingga 3 tapak parkir. Penambahan terbaru dan yang terakhir di Setia Walk adalah pangsapuri Setia Walk, yang merupakan menara kediaman dengan 28 tingkat yang berharga dari RM6000 kaki persegi.

Kediaman disini sesuai dengan semua jenis pembeli, dari perseorangan sehinggalah ke keluarga kecil. Penduduk boleh berjalan kaki ke tempat kerja, kedai, atau makan dan minum tanpa perlu berkereta. Oleh itu, kawasan ini kelihatan meyakinkan bagi pelabur, bakal penduduk dan penyewa. Dengan stesen LRT baru Pusat Bandar Puchong yang terletak hanya di seberang jalan, harga bagi projek kediaman dan komersial disini pasti akan meningkat, menjadikannya satu pelaburan jangka panjang yang berbaloi.

IRDK Residences

Satu lagi projek kediaman dijangka siap pada 2018 iaitu IRDK residences. Pembangunan ini dibawakan oleh IRDK Land Group di atas tanah pajakan di belakang zon komersial. Ia terdiri daripada 28 unit villa 4 tingkat dan 2 blok kondominium dengan 318 unit. Bakal penduduk akan menikmati susun atur ruang yang besar, koridor yang luas, siling yang tinggi untuk pengudaraan dan balkoni yang menjanjikan pemandangan yang indah.

Villa berkembar di IRDK residences menawarkan ruang yang besar dengan kawasan binaan lebih daripada 5000 kaki persegi. Reka bentuknya yang indah dan mewah merupakan tarikan utama projek ini. Harga pelancaran premium bagi kedua-dua kondominium dan villa di IRDK Residences menjangkakan bahawa ia akan dipenuhi dengan masyarakat dari kelas atasan. Ia sememangnya pilihan yang menarik bagi mereka yang menghargai kehidupan yang berkualiti.

Halatuju Puchong

Beberapa pemaju terbesar akan terlibat dalam perkembangan masa depan puchong, seperti Glomac Berhad IOI Properties, Mah Sing Group, Millennium Land Sdn Bhd dan Kumpulan Masteron. Ini menjadikan Puchong sentiasa akan menarik pembeli baru dan pelabur ke Pusat Bandar Puchong, dan juga kawasan sekitarnya termasuk Bandar Puteri, Puchong Jaya, Taman Perindustrian Puchong, Puchong Perdana dan Puchong Prima.

Komen Anda?

Bandingkan Hartanah