Perkara-Perkara Menarik Yang Terjadi Melibatkan Jual Beli Hartanah Rizab Melayu | HARTABUMIHARTABUMI
Hasil carian anda


Dipos oleh myhartabumi pada Jun 20, 2017
| 0

Sebagai seorang peguam Melayu yang sering menolong anak guam melakukan transaksi jual beli hartanah, aku sering ditanya berkenaan cara melupuskan hartanah rizab Melayu. Banyak transaksi hartanah ini melibatkan transaksi antara dua orang penjual dan pembeli berbangsa Melayu tanpa banyak komplikasi. 


Amat mudah untuk menyiapkan dokumen dan kemudia membuat temujanji untuk penyaksian penurunan tandatangan di hadapan Penolong Pegawai Daerah (“ADO”) dan sebagai peguam kami akan mendaftarkan hartanah rizab Melayu di atas nama pembeli itu tanpa banyak masalah.

Sememangnya tanah rizab Melayu atau apa yang diberi nama ‘Geran Merah’ kerana cop ‘RIZAB MELAYU’ di atas geran hartanah memerlukan seorang ADO untuk menyaksikan tandatangan penjual dan pembelinya di atas borang pindahmilik yang diekstrak daripada Kanun Tanah Negara 1965. Ia tidak boleh disaksikan oleh peguam.

Namun, sebagai peguam yang diketahui ramai sebagai seorang penulis yang pernah membuat kenyataan bahawa hartanah bumiputra boleh dibeli oleh bukan bumiputra tanpa banyak masalah sekiranya sanggup membuat rayuan dan mengeluarkan kos untuk rayuan itu dilakukan, aku mempunyai beberapa cerita menarik berkenaan rizab Melayu untuk dikongsi.

Aku boleh kategorikan cerita aku kepada berikut :

1) Tanah rizab Melayu mempunyai nilai tinggi 

Aku sentiasa mendapat pertanyaan daripada pemaju perumahan sepanjang kerjaya aku sebagai peguam untuk menyampaikan kepada mereka sekiranya aku mengetahui tentang sesiapa yang ingin menjual tanah di mana-mana kawasan. Sudah tentu proses membuat ‘land bank’ ini telah diamalkan oleh pemaju perumahan samada yang besar atau yang kecil. Untuk memastikan kesinambungan syarikat mereka yang memerlukan mereka memajukan tanah, mereka perlu mempunyai tanah untuk dimajukan.

Ramai orang menganggap tanah rizab Melayu tidak mempunyai nilai. Ia terletak di kawasan yang terperesuk nun jauh di kampung atau kawasan pendalaman. Memang tidak dinafikan kawasan yang paling banyak tanah rezab Melayu adalah negeri Kelantan dan Johor. Namun begitu ramai pula lupa tentang kewujudan beberapa kawasan yang boleh dikatakan tersepit di tengah kotaraya Kuala Lumpur atau sekitarnya yang dikategorikan sebagai rezab Melayu.

Antara kawasan terkenal ini ialah Kampung Baru, Kampung Sungai Penchala, Pinggiran TTDI dan beberapa kawasan yang masih tidak dikenali ramai di Ampang. Keluar sedikit daripada Kuala Lumpur di sekitar Selangor, masih banyak tanah rizab Melayu di kawasan Cheras, Hulu Langat menuju ke Kajang (yang sekarang dianggap dekat kerana terdapatnya Lebuhraya LEKAS), kawasan Shah Alam, Banting dan sekitar kawasan Sepang (di mana aku tinggal).

Tanah-tanah rizab Melayu di sini semakin tersepit dengan pembangunan kerana syarikat konglomerat seperti Sime Darby, SP Setia, Eco World, Mah Sing, IOI dan beberapa syarikat gergasi lain yang telah lama mengumpul land bank dalam bentuk tanah perladangan. Tanah perladangan ini dahulu disimpan dan diusahakan sebagai ladang kelapa sawit dan ladang getah.

Kini, oleh kerana syarikat ini telah beralih arah dan mula mengalihkan perniagaan perladangan mereka ke Indonesia yang mempunyai tanah yang lebih subur, tanah ladang mereka dimajukan menjadi perbandaran oleh mereka sendiri atau dijual kepada pemaju perumahan lain.

Apabila ini terjadi, tanah rizab Melayu yang terletak bersebelahan tanah ladang konglomerat ini kini menjadi satu kawasan yang menarik untuk dimajukan. Inilah apa yang terjadi kepada Kampung Sungai Penchala dan Pinggiran TTDI apabila Mutiara Damansara dibangunkan dan kini menjadi salah satu kawasan termahal di Petaling Jaya.

Kampung Baru mempunyai sejarah yang lebih panjang dan masih dipertahankan oleh orang-orang kaya Melayu yang dikatakan melawan arus pembangunan walaupun dalam beberapa tahun akan datang Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu dikatakan telah mengatur beberapa projek pembangunan yang akan mentranformasi Kampung Bharu.

2) Ramai pemilik tanah rizab Melayu cuba menjual tanah kepada bukan Melayu 

Tanah rizab Melayu kebanyakannya terletak di kawasan luar bandar. Pada kebiasaannya adalah aset yang diwarisi sejak turun temurun. Penghijrahan masyarakat kampung ke bandar bukan satu perkara baru. Setiap generasi di kampung akan menyaksikan perpindahan tenaga muda mencari rezeki di bandar. Ini menyebabkan banyak tanah pertanian yang bergerankan rezab Melayu tidak diusahakan.

Di kawasan yang dekat dengan bandar besar seperti kawasan Sepang, Banting, Shah Alam dan Kelang, banyak tanah-tanah pertanian ini tersepit oleh pembangunan. Apabila tiada siapa mengusahakannya atau ia telah diwarisi oleh golongan yang tidak minat dengan pertanian, salah satu cara untuk mendapatkan hasil daripada tanah ini adalah dengan menjualnya.

Di sinilah terjadinya tanah rizab Melayu ini, tidak kira samada ia masih dalam bentuk tanah pertanian atau telah diubah menjadi lot-lot banglo cuba dijual kepada bukan Melayu. Berlainan dengan kes di mana tanah ini dimajukan oleh pemaju perumahan bukan Melayu, yang tidak menukarkan keempunyaan tanah tersebut kepada nama mereka,
terdapat banyak percubaan untuk tanah ini dijual kepada bukan Melayu.

Konsep yang memang diketahui ramai adalah konsep Ali Baba di mana nama di geran masih lagi mempunyai nama Melayu tetapi hakmilik mutlak adalah milik bukan Melayu. Walaupun perkara ini tidak banyak terjadi, ia boleh menyebabkan tanah rizab Melayu semakin berkurangan.

Ini tidak termasuk di mana aku dirujuk oleh beberapa pemilik tanah rezab Melayu yang sudah tidak mempunyai kerakyatan Malaysia terutamanya yang kini adalah rakyat Singapura. Mereka ada mencuba untuk memindahmilik tanah tersebut kepada waris mereka tetapi ditolak kerana walaupun mereka Melayu mereka bukan rakyat Malaysia.

3) Tanah rizab Melayu boleh dialihkan atau diganti di tempat lain

Salah satu cara tanah rizab Melayu dikurangkan adalah dengan pemindahan tanah yang berkedudukan strategik di tengah bandar ke kawasan pendalaman. Ini banyak dilakukan oleh pemaju perumahan yang ingin membangun sesuatu kawasan tetapi dihalang oleh kewujudan tanah rezab Melayu di kawasan yang telah mereka tentukan untuk pembangunan.

Apabila ini berlaku, pemaju perumahan ini akan memohon kepada pihak berkuasa negeri untuk tanah yang ingin dimajukan ini ke kawasan yang masih ‘hijau’. Dalam erti kata lain, melalui kuasa yang terletak di tangan kerajaan negeri, tanah ini akhirnya dapat dimajukan kerana kini ia bukan lagi rizab Melayu tetapi adalah tanah yang telah ditukar syarat menjadi kediaman, komersil atau pembangunan bercampur.

Aku juga pernah dirujuk oleh individu yang mengatakan berasal dari negeri Sabah yang ingin membeli tanah rizab Melayu. Jawapan aku kepada individu ini adalah ia boleh dilakukan tetapi ia belum tentu diluluskan oleh pihak berkuasa negeri. Pada kebiasaannya pemaju perumahan mampu melakukannya kerana mereka menggunakan khidmat konsultan yang tahu di manakah tanah rezab Melayu itu boleh dialihkan.

Begitulah sedikit sebanyak pengalaman aku dalam menjalankan transaksi dalam menguruskan hartanah rizab Melayu.


Artikel ini disumbangkan oleh KSH Law (Khairul Anuar)

Komen Anda?

Bandingkan Hartanah