Perlukah Kuota Hartanah Bumiputera Dimansuhkan? Artikel CEO | HARTABUMI
Hasil carian anda

Perlukah Kuota Hartanah Bumiputera Dimansuhkan? Artikel CEO

Kuota Hartanah Bumiputera Radzi Tajuddin Hartabumi 00

Dipos oleh Aezhad pada Oktober 18, 2018
| 0

Baru-baru ini terdapat cadangan dari Persatuan Pemaju Hartanah (REHDA) di Johor yang mencadangkan agar kuota Bumiputera bagi projek-projek hartanah dihapuskan bagi hartanah lebih RM 1 juta.

Kredit: The Star

Pada masa yang sama Presiden REHDA mahu setiap negeri mempunyai mekanisme pelepasan automatic bagi unit-unit berstatus Bumiputera.

Wajarkah cadangan ini diterima?

Pertama sekali kita perlu melihat isu ini dari sudut rasional dan tujuan polisi kuota ini diperkenalkan.

Ia bertujuan meningkatkan kadar pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera yang merupakan penduduk paling ramai di Malaysia.

Kita semua tahu sebarang ketidakseimbangan atau jurang kekayaan di antara kaum boleh membawa kepada isu yang lebih besar, apatah lagi dalam hal perumahan.

Justeru, polisi kuota Bumiputera yang mewajibkan pemaju menjual unit hartanah tersebut pada kadar diskaun 5% ke 15% diperkenalkan memandangkan pendapatan isi rumah Bumiputera lebih rendah berbanding kaum lain.

Adakah Polisi Ini Berjaya?

Mungkin ya atau mungkin tidak. Kita tidak boleh menafikan dengan adanya kuota ini (dan juga diskaun), ia membantu sedikit sebanyak kepada pembeli rumah Bumiputera. Apatah lagi terdapat pakej daripada pemaju yang menolak wang pendahuluan 10% daripada diskaun tersebut.

Ini sekaligus menjadikan wang pendahuluan yang perlu dibayar sekitar beberapa peratus sahaja. Mustahil untuk kita katakan bahawa polisi ini tidak memberikan manfaat buat Bumiputera.

Unit Tidak Terjual

Namun, satu perkara yang perlu diakui adalah pemaju menghadapi kesukaran menjual unit yang dikhususkan buat Bumiputera. Dan isu ini adalah isu ekonomi dan perniagaan.

Selagi mana pemaju terpaksa menyimpan bekalan rumah yang tidak boleh dijual, selama itulah mereka kehilangan ‘pendapatan’ dan ini mengganggu aliran tunai.

– Baca Mengenai Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia (Eksklusif)

Menurut REHDA, kebiasaannya lebih separuh unit hartanah yang tidak terjual adalah disebabkan status unit Bumiputera. Statistik ini lebih teruk lagi jika melibatkan hartanah komersial dan industrI.

Ada yang mendakwa kadar jualan sekitar 40%-60% bagi hartanah kediaman dan serendah 5% yang terjual bagi hartanah komersil.

Kuota Yang Keterlaluan

Kita perlu juga bersifat realistik apabila meletakkan jumlah kuota Bumiputera. 30% ke 50% adalah angka yang munasabah memandangkan ia mencerminkan nisbah populasi di negara kita mengikut kaum.

Namun, ada negeri atau sesetengah projek hartanah yang meletakkan kuota Bumiputera sehingga 70% terutama bagi projek rumah mampu milik.

Sesungguhnya ia sesuatu yang tidak mesra pasaran dan tidak sihat. Kita perlu berterus terang bahawa walaupun kita adalah Bumiputera dan wajar dibantu, terdapat juga golongan berpendapatan rendah di kalangan kaum lain.

Justeru, meletakkan kuota Bumiputera yang terlalu tinggi bagi projek rumah mampu milik adalah tidak adil.

Ditambah pula jika projek tersebut tidak mendapat sambutan. Adakah kita sanggup membiarkan rumah tersebut kekal tidak berpenghuni?

Tiada Data Tepat

Dalam hal unit hartanah Bumiputera tidak terjual ini, isu terbesar yang perlu segera diselesaikan adalah data yang konkrit dan berkualiti.

Kredit: Malay Mail

Sehingga ke hari ini, tiada pihak baik dari pihak kerajaan mahupun badan kajian yang boleh memberikan angka yang tepat berapakah jumlah bilangan unit berstatus Bumiputera yang tidak berjaya dijual.

REHDA berkata lain, pihak berkuasa tempatan mendakwa lain dan setiap pihak mempunyai pandangan dan data tersendiri. Jika ini berterusan, sampai bila kita boleh menemukan titik tengah?

Kemungkinan NAPIC mempunyai data ini tetapi ia tidak pernah dihebahkan. Atau mungkin tiada.

Oleh itu, sebelum kita memutuskan adakah wajar polisi kuota Bumiputera ini perlu diteruskan atau dihapuskan, kita perlukan data.

Dengan datalah baru kita boleh berdiskusi lebih objektif dan berfokus.

Mekanisme Pelepasan Automatik

Antara cadangan yang diketengahkan (dan juga merupakan jalan tengah) adalah dengan memperkenalkan mekanisme perlepasan secara automatik.

Kredit: The Malaysian Reserve

Ini bermaksud apabila pemaju menuruti dan mengikut segala peraturan dan  panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri, unit Bumiputera tersebut dapat dilepaskan dan dijual kepada bukan Bumiputera.

Antara negeri yang telah mengguna pakai mekanisme ini adalah Selangor dan Pulau Pinang.

Sesungguhnya langkah ini sedikit sebanyak berupaya membendung amalan korupsi yang wujud ekoran mekanisme pelepasan kuota Bumiputera yang kabur dan tidak telus.

Pada masa yang sama mekanisme pelepasan ini perlulah bergerak seiring dengan situasi semasa.

Ada mekanisme pelepasan di sesebuah negeri yang masih berfikiran lapuk dan hanya menyusahkan pemaju dan tidak memberi manfaat apa-apa kepada Bumiputera.

Jadi, adakah kuota Bumiputera ini perlu dihapuskan?

Jawapannya adalah tidak. Ia harus dikekalkan dan ditambah baik selagi mana pihak yang menyarankan kuota ini dihapuskan tidak memberi cadangan bagaimana kadar pemilikan rumah di kalangan Bumiputera boleh ditingkatkan.

Kredit: iStock

Selagi mana tiada cadangan tersebut, selagi itulah cadangan REHDA atau sesetengah poihak yang mahukan kuota ini dihapuskan wajar dilihat mempunyai kepentingan perniagaan semata-mata.

Di akhirnya juga, mekanisme perlepasan kuota Bumiputera perlulah telus dan jelas supaya tidak ada pihak yang kononnya berjuang atas nama Bumiputera tetapi merompak dan menyamun dengan mengambil kesempatan memeras pemaju (atau duit kopi) untuk menukar status kuota tersebut.

Artikel ini ditulis oleh: Radzi Tajuddin, Ketua Pegawai Eksekutif Hartabumi.com

Komen Anda?

Bandingkan Hartanah