Syarat Pinjaman Rumah Dilonggarkan Bukan Jalan Penyelesaian?HARTABUMI
Hasil carian anda

Syarat Pinjaman Rumah Dilonggarkan Bukan Jalan Penyelesaian?

Syarat Pinjaman Rumah Bank Hartabumi 00

Dipos oleh Aezhad pada Mac 22, 2019
| 0

Sejumlah 40,916 unit kediaman bernilai RM27.39 bilion tidak terjual pada tahun ini berdasarkan data daripadan Data Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC). Hal ini sudah acap kali dibincangkan dan semua pihak saling menunding jari antara satu sama lain.

Kredit : Intraday

Rakyat menyalahkan pemaju kerana meletakkan harga jualan yang terlampau tinggi, pemaju pula menyalahkan kerajaan yang mengenakan kos compliance yang tinggi. Pihak kerajaan pula mengatakan syarat pinjaman bank terlalu ketat punca rakyat Malaysia gagal memiliki rumah.

Baca : 9 Cara Pilih Bank Untuk Mohon Pinjaman Perumahan

Terbaru, dalam majlis Invest Malaysia, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menggesa supaya bank lebih fleksibel dalam memberikan pinjaman ekoran terdapat banyak aduan berhubung kesukaran mendapatkan pinjaman.

“Kami ingin meminta bank-bank agar lebih fleksibel dalam pemberian pinjaman mereka kerana kami menerima banyak aduan”.

“Jadi saya rasa sudah sampai masanya bagi anda untuk mula memberikan pinjaman melainkan anda lebih suka cukai durian runtuh (windfall tax)” – Lim Guan Eng.

Kredit : FMT

Adakah dengan memudahkan pinjaman mampu menyelesaikan masalah pemilikan rumah? Pertama sekali kita cuba lihat dahulu, benarkah syarat yang dikenakan bank terlampau ketat.

Baca : Bank Tidak Akan Luluskan Pinjaman Perumahan Sekiranya…

Menurut data daripada Bank Negara Malaysia, pada tahun 2017, kadar penolakan pinjaman rumah berada pada kadar 23.1% bermakna daripada 100 orang pemohon hanya 23 pemohonan ditolak. Berdasarkan data ini, bank-bank tidaklah mengenakan syarat yang terlampau ketat kepada pemohon.

Kredit : The Star

Jika dilonggarkan juga syarat tersebut, adakah peminjam benar-benar mampu untuk membayar pinjaman tersebut tanpa culas?

Baca : Cara Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

Pinjaman perumahan merupakan punca ketiga tertinggi bagi kes kebankrapan dari tahun 2014 hingga 2018 dengan jumlah 13,400 orang. Apalah gunanya pinjaman diluluskan tetapi akhirnya rumah tersebut dilelongkan?

Kredit : Giphy

Seterusnya apakah kesannya kepada ekonomi jika syarat pinjaman dilonggarkan dan semakin ramai orang yang ‘tidak mampu’ kini memiliki pinjaman rumah. Adakah anda tahu punca krisis ekonomi global pada 2008? Semuanya bermula dengan pinjaman rumah.

Kredit : Angrwoodchuck

Ketika itu, ramai yang merasakan harga rumah akan sentiasa naik dan berpusu-pusu rakyat Amerika membeli rumah dek kerana ingin mengejar keuntungan.

Ketika itu pinjaman subprime diperkenalkan dimana mereka yang mempunyai skor kredit yang rendah juga diluluskan pinjamannya tapi dengan kadar faedah yang berbeza.

Kredit : The Balance

“Orang yang sebelum ini tidak layak mendapat pinjaman kini berjaya mendapatkan pinjaman dan akhirnya kadar pemilikan rumah di Amerika Syarikat meningkat.”

Baca : Kenapa Kadar Pinjaman Rumah Berbeza Mengikut Individu?

Ya, pada mulanya semua gembira kerana mereka sudah berjaya memiliki rumah tetapi mereka terlupa akan bebanan bayaran bulanan tersebut. Akhirnya semua melingkup jatuh terduduk ditimpa tangga. 

Kredit : Tenor

Pada tahun 2006, 23.79% peminjam gagal membayar semula pinjaman setelah setahun pinjaman diluluskan dan pada 2007 25.48% peminjam gagal membayar semula pinjaman setelah setahun pinjaman diluluskan. Ini merupakan antara punca krisis ekonomi global yang melanda seluruh dunia tepatnya pada tahun 2008!

Baca : 7 Panduan Untuk Lulus Pembiayaan Perumahan Dengan Cepat & Mudah

Jadi, adakah memudahkan syarat pinjaman jalan penyelesaian kepada masalah pemilikan rumah? Atau pemaju yang perlu beralah dan menurunkan harga rumah dengan mengorbankan sedikit keuntungan mereka?

Kredit : Giphy

Komen Anda?

Bandingkan Hartanah